Εγκυμοσύνη και Κάπνισμα

pregnant

Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας! Ο ερχομός ενός μωρού αλλάζει την ζωή όπως την ξέρατε και ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά. Οι αλλαγές και οι υποχρεώσεις δεν ξεκινάνε με την άφιξη του μωρού, αλλά από την εποχή που ακόμα αυτό κυοφορείται. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί όχι μόνο την μητέρα αλλά και τον περίγυρό της.

  Δυστυχώς, αρκετές μέλλουσες μητέρες στη χώρα μας συνεχίζουν το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρόλο που γνωρίζουν πως αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο έμβρυο.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

  Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Xenobiotica έδειξε ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσυνη έχει σαν αποτέλεσμα να τριπλασιάζεται η συγκέντρωση του καδμίου στο αίμα των εγκύων. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται η ανάπτυξη του εμβρύου καθώς εμποδίζεται η μεταφορά θρεπτικών ουσιών και ορμονών μέσω του πλακούντα. Πιο συγκεκριμένα, οι καπνίστριες διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρές παιδί με βάρος κάτω των 2,5Kg.

  Επιπλέον, το έμβρυο εκτίθεται σε πολλές άλλες τοξικές ουσίες, αφού ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 επιβλαβείς ουσίες. Ανάμεσά σε αυτές είναι και το μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και η νικοτίνη, τα οποία σύμφωνα με έρευνες έχουν βρεθεί τόσο στο αμνιακό υγρό, όσο και στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου, όταν η μητέρα καπνίζει. Αυτές οι ουσίες διαπερνούν τον πλακούντα και μειώνουν το οξυγόνο που μεταφέρεται στο έμβρυο.

Δυσάρεστες επιπτώσεις καπνίσματος στην εγκυμοσύνη

  Όταν η ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στο έμβρυο δεν επαρκεί, διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμβρυικού θανάτου, αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό ή ακόμα και αποβολή. Επιπλέον, δυσχεραίνει η λειτουργία των πνευμόνων, της καρδιάς, αλλά και του εγκεφάλου. Ακόμη, το παιδί που θα γεννηθεί είναι πιο επιρρεπές σε άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς συνήθως έχει μικρότερους πνεύμονες. Παιδιά σαν και αυτά ταλαιπωρούνται συχνά από ωτίτιδα, βήχα και κρυολόγημα, ενώ εμφανίζουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου.

  Συχνά, παρατηρούνται μετέπειτα μαθησιακές δυσκολίες και χαμηλός δείκτης νοημοσύνης, καθώς έχει επηρεαστεί και ο εγκέφαλος. Ακόμα, η ανάπτυξη του εμβρύου επηρεάζεται και συνήθως τα παιδιά αυτά έχουν χαμηλότερο ύψος. Το νευρικό σύστημα μπορεί επίσης να επηρεαστεί και το παιδί αργότερα να έχει προβλήματα συμπεριφοράς ή ελλειμματική προσοχή και να είναι υπερκινητικό. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος για αυτισμό.

Όταν οι άλλοι καπνίζουν

  Βέβαια, δεν αρκεί να κόψει το κάπνισμα μόνο η μητέρα, αλλά και τα άτομα του περιβάλλοντός της, τα οποία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αυτή. Δυστυχώς, ο καπνός παραμένει σε ένα χώρο και στα έπιπλά του για αρκετές ώρες μετά και το να αερίσετε απλά το σπίτι δεν είναι αρκετό. Εάν μάλιστα καπνίζει ο πατέρας ή ακόμα και η ίδια η μητέρα ξεκινήσει το κάπνισμα μετά τη γέννα, τότε μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο νεογνό, καθώς ο καπνός μένει στα μαλλιά τους και τα ρούχα τους. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς στα μάτια, αλλεργίες, βρογχικό άσθμα και βήχα. Επίσης, η έκθεση των νεογέννητων στο παθητικό κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

Θηλασμός και κάπνισμα

  Το κάπνισμα κατά τον θηλασμό είναι επίσης επιβλαβές για το βρέφος. Οι επικίνδυνες ουσίες περνούν στο γάλα της θηλάζουσας και από εκεί στο μωρό. Μελέτες σε μητέρες που θηλάζουν δείχνουν ότι η βλαβερή αυτή συνήθεια μειώνει τη διάρκεια του ύπνου στα βρέφη. Όσο αυξάνεται η νικοτίνη στο γάλα, τόσο πιο πολύ διαταράσσεται ο ύπνος. Επιπλέον, η ουσία αυτή μειώνει την παραγωγή της προλακτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή του γάλακτος. Όταν η νικοτίνη περνά στο αίμα των παιδιών διασπάται και προκύπτει ένα τοξικό παράγωγο: η κοτινίνη. Η τελευταία συγκεντρώνεται στα ούρα των παιδιών και αποτελεί δείκτη για την έκθεσή τους στο κάπνισμα. Έχει βρεθεί ότι όταν τουλάχιστον ο ένας γονιός καπνίζει τα επίπεδα κοτινίνης στα ούρα των παιδιών είναι 5,5 φορές πιο υψηλά.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κόψεις το κάπνισμα

  Το ιδανικότερο είναι το κάπνισμα να διακοπεί πριν την εγκυμοσύνη. Και αυτό, γιατί όταν μια γυναίκα μαθαίνει ότι είναι έγκυος είναι τουλάχιστον έξι εβδομάδων, με αποτέλεσμα το έμβρυο να εκτίθεται όλο αυτό το διάστημα σε βλαβερές ουσίες. Συστήνεται λοιπόν όταν προγραμματίζει κανείς μια εγκυμοσύνη να φροντίζει και για τη διακοπή του καπνίσματος από νωρίς.

  Σίγουρα είναι μια δύσκολη διαδικασία και δεν θα γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη, όμως με τη βοήθεια ειδικών μπορεί κανείς να βρει τον τρόπο για να γίνει αυτό πιο εύκολο. Επιπλέον, υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα προϊόντα για διακοπή καπνίσματος, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε περίπτωση όμως που είστε ήδη έγκυος συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χρήση τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μετανιώσετε για το καλό που θα κάνετε στο μωρό σας, αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό!

Πελαγία Δαμιανού

Bsc, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή, στις Διατροφικές Διαταραχές σε Παιδιά και Εφήβους και τα Συμπληρώματα Διατροφής. Πιστοποιημένη Σύμβουλος Vichy και La Roche Posay.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

Προτεινόμενα Άρθα

Αφήστε Σχόλιο

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για νέα και προσφορές.