Λεκιθίνη και αντίο Χοληστερίνη!

cholesterol

 

 Η υψηλή χοληστερίνη ή πιο σωστά χοληστερόλη είναι ένα πρόβλημα που συχνά ταλαιπωρεί πολλούς! Αν και αποτελεί φυσικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, η συσσώρευσή της στο αίμα και στα τοιχώματα των αγγείων μπορεί να αυξήσει των κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να βοηθήσει η λεκιθίνη – μια ουσία απαραίτητη για όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας!

Τι είναι όμως η λεκιθίνη;

Μεγάλο τμήμα των κυτταρικών μεμβρανών αποτελείται από λεκιθίνη. Χάρη σ’ αυτήν αυξάνεται η ρευστότητά τους, ενώ επιδιορθώνονται πιο εύκολα οι βλάβες τους. Το προστατευτικό περίβλημα του εγκεφάλου αποτελείται επίσης κυρίως από λεκιθίνη. Τα νεύρα και οι μύες έχουν και αυτά λεκιθίνη.

Πού βρίσκεται η λεκιθίνη;

Η λεκιθίνη παράγεται στο συκώτι. Ωστόσο, προέρχεται από την ελληνική λέξη «Λέκιθος», που είναι ο κρόκος του αυγού. Εκτός από το αυγό, άλλες πηγές τις είναι:
• το συκώτι βοδινού
• η σόγια
• η μαγιά μπίρας
• οι σπόροι
• τα ψάρια
• τα όσπρια και
• τα φύτρα σιταριού
• μερικά φρούτα και λαχανικά (π.χ. κουνουπίδι, πορτοκάλια κ.ά.)

Πού είναι χρήσιμη η λεκιθίνη;

   Η λεκιθίνη χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως γαλακτωματοποιητής- η συνηθέστερη μορφή είναι η «λεκιθίνη σόγιας». Το γεγονός ότι είναι γαλακτωματοποιητής σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να κρατά διαλυμένα τα λίπη μέσα στο νερό. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί διασπείρει τη χοληστερόλη  και τα τριγλυκερίδια μέσα στο αίμα, με αποτέλεσμα:

Α) να μειώνεται η πιθανότητα να προσκολληθούν αυτά στα τοιχώματα των αγγείων.
Β) να είναι πιο εύκολη η αποβολή τους από το σώμα.

   Επίσης, μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη. Βοηθά ακόμη στη διατήρηση της καρνιτίνης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ σημαντικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Για όλους αυτούς τους λόγους συμβάλλει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε τι άλλο βοηθάει;

Ηπατικές παθήσεις 

   Η λεκιθίνη προστατεύει το συκώτι από τοξίνες και διάφορες παθήσεις όπως η κίρρωση, η λιπώδης διήθηση, η ηπατίτιδα κ.ά., ενώ βοηθάει και στη μείωση των συμπτωμάτων τους. Έρευνες σε ασθενείς με ηπατίτιδα έδειξαν ότι η χορήγηση λεκιθίνης με τη μορφή της φωσφατιδυλικής χολίνης οδήγησε σε γρηγορότερη αποκατάσταση των ηπατικών λειτουργιών, ενώ μειώθηκαν οι υποτροπιασμοί.

Κακή μνήμη/ Alzheimer

   Η λεκιθίνη βρίσκεται όπως είπαμε και στο προστατευτικό περίβλημα του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας του. Υγιή άτομα με ασθενή μνήμη μπόρεσαν χάρη στη λεκιθίνη να δουν βελτίωση στο πρόβλημά τους. Όσον αφορά ασθενείς με Alzheimer, υπάρχουν προς το παρόν αντικρουόμενα αποτελέσματα, γι’ αυτό και απαιτούνται επιπλέον έρευνες. Πάντως, από θεωρητική άποψη, η λεκιθίνη ή η χολίνη (συστατικό της λεκιθίνης), μπορεί να φανεί χρήσιμη στους ασθενείς αυτούς, καθώς δυσκολεύονται να συνθέσουν και να χρησιμοποιήσουν έναν νευροδιαβιβαστή (ακετυλοχολίνη) που χρειάζεται χολίνη για να παραχθεί.

Όψιμη Δυσκινησία

   Πρόκειται για μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ακούσιες μυικές κινήσεις του προσώπου. Συνήθως, είναι παρενέργεια αντιψυχωτικών φαρμάκων. Η χορήγηση λεκιθίνης ή χολίνης μπορεί να μειώσει μέχρι και 50% τη μυϊκή υπερκινητικότητα στα άτομα αυτά.

Λεκιθίνη και αδυνάτισμα

Η λεκιθίνη βοηθάει στο να μη συσσωρευτεί λίπος στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής παράλληλα με οποιαδήποτε ισορροπημένη δίαιτα!

   Βλέπουμε λοιπόν ότι η λεκιθίνη είναι μια ακίνδυνη ουσία που έχει πολλά να μας προσφέρει. Η ουσιαστική της συμβολή στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων μπορεί να βοηθήσει πολλούς με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ παράλληλα βοηθάει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως νευρολογικά προβλήματα, ηπατοπάθειες, απώλεια μνήμης και αρκετά άλλα!

Βιβλιογραφία:
1) Γεωργίου Ε. Μανουσάκη. Συμπληρώματα διατροφής. Έκδοση: Γεωργίου Μανουσάκη. Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 91-92.
2) Nature Plus. Οδηγός Φυσικών Προϊόντων. Nature Plus A.E. 2012. Σελ. 98-99.

 

Πελαγία Δαμιανού

Bsc, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή, στις Διατροφικές Διαταραχές σε Παιδιά και Εφήβους και τα Συμπληρώματα Διατροφής. Πιστοποιημένη Σύμβουλος Vichy και La Roche Posay.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

Προτεινόμενα Άρθα

Αφήστε Σχόλιο

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για νέα και προσφορές.