Συνένζυμο Q10 για καρδιαγγειακή υγεία και ενέργεια!

Q10

 

  Παρά το ασυνήθιστο όνομά του, το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς Co-Q10 είναι μια ουσία που όλοι έχουμε στο σώμα μας φυσικά, αλλά συναντάται και σε αρκετές τροφές π.χ. κρέας, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής κ.ά. Η σημασία του για τον οργανισμό είναι μεγάλη, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Συναντάται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού, αλλά βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα όργανα με τις μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις, όπως είναι η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά. Τελευταία ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική του χρήση έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και ειδικά για την υγεία της καρδιάς!

Γιατί είναι απαραίτητο;

   Τα επίπεδα του Q10 στον οργανισμό μειώνονται με την ηλικία και ίσως είναι χαμηλά σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, νόσο του Parkinson, AIDS ή γενετικές διαταραχές. Οι μέχρι τώρα μελέτες έδειξαν ότι συμβάλλει στην σωστή αξιοποίηση του οξυγόνου και της παραγωγής ενέργειας ιδιαίτερα στον καρδιακό μυ. Επιπλέον, το συνένζυμο Q10 ανήκει στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, προστατεύει δηλαδή τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Ακόμη, δρα συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε, ένα ακόμα πολύτιμο αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό.

Οφέλη από την λήψη Q10

  • Καρδιά.  Συμβάλλει στη βελτίωση των τοιχωμάτων των αγγείων και του κυκλοφορικού συστήματος, υποστηρίζει τη λειτουργία του καρδιακού μυός και διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Για τους λόγους αυτούς φαίνεται να βοηθάει σε περιπτώσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, μυοκαρδιοπάθειες κ.ά.
  • Πολλοί παρατήρησαν βελτίωση συμπτωμάτων σε οφθαλμολογικά προβλήματα, χρόνια κόπωση, πόνο στο στήθος από έντονη άσκηση και άσθμα.
  • Μειώνει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα σε ημικρανίες.
  • Βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος στους άντρες.
  • Μειώνονται οι φλεγμονές στα ούλα – η γνωστή ουλίτιδα.
  • Μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του Alzheimer, αλλά περαιτέρω έρευνα απαιτείται.

Σε ποια μορφή είναι πιο αποτελεσματικό;

   Στο σώμα μας το Q10 μετατρέπεται σε ουμπικινόλη και σε αυτή τη μορφή χρησιμοποιείται. Αποτελεί λοιπόν η ουμπικινόλη την ενεργή και καλύτερα βιοδιαθέσιμη μορφή του συνενζύμου Q10. Λαμβάνοντάς την βοηθάμε το σώμα και το ξεκουράζουμε από την ανάγκη για μετατροπή του Q10 σε ουμπικινόλη. Απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο σε ηλικίες άνω των 25 ετών, καθώς σε μικρότερες το σώμα δεν δυσκολεύεται στη χρησιμοποίηση του Q10.

Σε ποιους παρατηρείται έλλειψη;

  • Από τη στιγμή που το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην καρδιά, η έλλειψή του έχει συνδεθεί με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα π.χ. αρρυθμία, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση.
  • Προβλήματα όπως στομαχικά έλκη, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, ουλίτιδα έχουν επίσης συνδεθεί με την ανεπάρκεια σε Co-Q10.
  • Όσοι βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή με στατίνες για ρύθμιση της χοληστερόλης διατρέχουν ενδεχομένως να έχουν έλλειψη σε Q10, καθώς πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορεί να εμποδίζουν τη σύνθεσή του στον οργανισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλλει σε προβλήματα όπως κούραση, πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες κ.ά.

Ιδανικό λοιπόν για όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους, αλλά και για όσους θέλουν περισσότερη ενέργεια σε κάθε τους κύτταρο σε όλο το σώμα! Επιλέξτε Q10 ή ακόμα καλύτερα ουμπικινόλη και δείτε την υγεία σας και τις αντοχές σας να αλλάζουν προς το καλύτερο μέρα με τη μέρα!

Βρείτε στο Vita4you συμπληρώματα με Q10!

Βιβλιογραφία

  1. http://www.eid.org.gr/index.php/site/article/oympikinolh–h-energh-kai-amesa-biodiathesimh-morfh-enos-monadikoy-synenzymoy
  2. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/coenzyme-q10/background/hrb-20059019

 

 

Πελαγία Δαμιανού

Bsc, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή, στις Διατροφικές Διαταραχές σε Παιδιά και Εφήβους και τα Συμπληρώματα Διατροφής. Πιστοποιημένη Σύμβουλος Vichy και La Roche Posay.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

Προτεινόμενα Άρθα

Αφήστε Σχόλιο

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για νέα και προσφορές.